Gedragstherapie

Hoe werkt kattengedragstherapie?

De gedragstherapeut heeft als taak om u als katteneigenaar zo goed mogelijk te adviseren. Het woord therapie klinkt misschien wat gek want u of uw kat(ten) gaan niet zozeer in therapie. Het woord is meer gericht op het feit, dat de gedragsdeskundige een behandelplan met u zal opstellen. Dit gebeurd door middel van het inwinnen van alle benodigde informatie, het verstrekken van adviezen, het bieden van begeleiding en het maken van verslagen met daarmee een plan van aanpak voor de toekomst. 

  • Advies met als doel preventieve zorg. Hierbij kunt u denken aan advies bij de aanschaf van een kitten. Advies hoe u het beste kunt handelen wanneer u met uw katten moet verhuizen of wanneer bijvoorbeeld een baby op komst is. Deze adviezen zijn erop gericht om gedragsproblemen te helpen voorkomen.
  • Advies met als doel een gedragsprobleem te verhelpen. We noemen het een gedragsprobleem wanneer uw kat gedrag vertoont dat voor u als eigenaar ongewenst is. Hierbij kunt u denken aan het kapot krabben van uw behang of het onderplassen van uw nieuwe bank.  Maar, het kan ook zo zijn, dat u opmerkt dat uw kat gedrag vertoont waar hij vooral zelf veel ongemak van heeft. Voorbeelden hiervan zijn dat de kat zich kaal likt of plukt (stresslikken), of wanneer het dier heel angstig is wanneer er visite komt.

Algemene werkwijze:

  • Wanneer er sprake is van een gedragsvraag die onder preventieve zorg valt, is het vaak mogelijk om middels een telefonisch of e-mailconsult advies te krijgen. Soms is het zinvoller om op huisbezoek te komen om zo een objectief oordeel en een adequaat advies te kunnen geven. 
  • Bij een reeds aanwezig gedragsprobleem, is het altijd noodzakelijk om een gedragstherapeut op huisbezoek te laten komen. Tijdens dit huisbezoek wordt er uitgebreid gekeken naar alle factoren die belangrijk zijn voor het welzijn van uw kat(ten). Een gedragsprobleem is namelijk vaak het gevolg van verstoring van het welbevinden en de gemoedstoestand van de kat. Deze verstoring kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Er wordt oa. gekeken naar de leefruimte van uw kat, de routines van u als eigenaar, de algemene verzorging van de kat(en) en hun leefomgeving. Het gedrag van de betreffende “probleem-kat” wordt grondig geobserveerd, evenals de harmonie tussen meerdere katten in een huishouden. Al deze informatie is voor de kattenprofessional zeer belangrijk om zo een oorzaak en dus een oplossing voor het gedragsprobleem te kunnen vinden. 
  • Voordat een huisbezoek plaats kan vinden, is het belangrijk dat uw kat recent door een dierenarts is nagekeken om medische oorzaken van het probleemgedrag te kunnen uitsluiten.

Goed om te weten:

Het succes van de gedragstherapie is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren:

  • De achtergrond van de kat
  • De omgeving van de kat
  • De aard/ernst van het gedragsprobleem
  • Hoe lang het gedragsprobleem reeds bestaat
  • De inzet en mogelijkheden van u als eigenaar (en overige huisgenoten) om de voorgestelde aanpassingen, dan wel aangeleerde technieken consequent toe te passen.

Vooral het laatstgenoemde punt is essentieel. U als eigenaar heeft de sleutelrol om het ongewenste gedrag te helpen veranderen. Zeker bij probleemgedrag dat al langer bestaat, zal de verandering naar gewenst gedrag meer tijd in beslag nemen. Soms kan het zelfs zo zijn dat er een terugval ontstaat die u kan ontmoedigen.

Het is zeer belangrijk dat u zich van tevoren realiseert, dat een gedrags-hulptraject veel energie kan gaan kosten. De aanpassingen en technieken zullen tijd en geduld vergen. Soms is het zelfs noodzakelijk om tussendoor uw dierenarts te raadplegen wanneer er een vermoeden is van een medische oorzaak. Dit zal ook financiële consequenties hebben. 

Maar, laat dit u niet weerhouden om professionele hulp in te roepen bij de gedragstherapeut of dierenarts. U gunt uw kat de allerbeste zorg en de kattengedragstherapeut wil hier graag een steentje aan bijdragen.