Veel katten hebben een negatieve associatie met de vervoersmand omdat deze vaak alleen gebruikt wordt, als er voor het dier iets onaangenaams gaat gebeuren zoals een dierenartsbezoek. Dit komt mede doordat de vervoersmand meestal ergens op zolder of in een schuur staat, totdat hij daadwerkelijk nodig is.
Om de stress en spanning voor jou als eigenaar en bij je kat te helpen voorkomen, heb ik een stappenplan opgesteld. Je kat zal leren om de vervoersmand als veilig en vertrouwd te gaan zien en er met een beetje oefening en geduld, zelfstandig instappen!
Dit stappenplan kan voor iedere kat, ongeacht de leeftijd en de (negatieve) ervaringen van het dier, toegepast worden.
Uiteraard is het het beste om je kat van jongs af aan al te trainen in het gebruik van de vervoersmand.
Belangrijk:
- Koop een reismand die groot genoeg is voor de kat. Wist je dat de meeste mandjes verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak eigenlijk alleen geschikt zijn voor kittens of een hele kleine kat? De kat moet zich er namelijk normaal in kunnen bewegen, staan, omdraaien, rechtop zitten. Bij een gemiddelde huiskat komt je dan al snel op het formaat “kleine hond” qua grootte van de vervoersmand.
- Kies voor een vervoersmand waarbij het bovenste deel er gemakkelijk afgehaald kan worden. Om die redenen zijn rieten mandjes absoluut ongeschikt hoewel ze wel “gezellig” ogen.
- Kies een vervoersmand die goed schoon te maken is. Zo zien reistassen voor katten er leuk uit en sommige katten lijken ze ook wel te accepteren maar mijn advies is om toch voor een kunststoffen variant te gaan ivm de hygiene en de stevigheid.
- Gebruik per kat een eigen vervoersmand. Dit is heel belangrijk wanneer je katten geen stabiele sociale band met elkaar hebben. Het is voor de kat erg onaangenaam (stressvol) om met een huisgenoot op een zeer klein oppervlakte opgesloten te zitten als hij zijn soortgenoot normaal gesproken ook liever uit de weg gaat.
Stappenplan:
- Zet vanaf dag 1 de vervoersmand in huis (bijv. woonkamer) met het deurtje open.
- TIP: maak van het mandje een standaard “meubelstuk” op een rustige plek in uw huis.
- Zorg dat in de mand een comfortabel kussentje of (fleece-) dekentje ligt die niet kan verschuiven. Eventueel een anti-slip matje er onder wil nog wel eens helpen.
- Bij veel angst voor de mand, verwijder eerst het dak. (Plaats het dak tussen stap 4 en 5 weer terug alvorens je verder gaat oefenen)
- Voer 1x per dag blik of brokjes (standaard voer voor uw kat) in de vervoersmand. Zo wordt de mand voor de kat een fijne plek.
- Wanneer de kat heel angstig is en niet wil eten, plaats dan het voer in het begin in de buurt van de mand. Wanneer dat goed gaat, verplaats je het bakje steeds dichterbij de mand totdat je het er dus in kunt zetten.
- Geef regelmatig ook iets lekkers tussendoor in de mand.
- Speel af en toe bij de mand met bijvoorbeeld een hengeltje of gooi een favoriet speeltje in de mand. De kat krijgt zo het gevoel, dat de mand “gewoon” en prettig is, en dat het niets is waar hij angst en stress voor hoeft te hebben.
- Als de kat gewend is regelmatig in de mand te komen, doe je een keer kort het deurtje dicht terwijl hij zit te eten. Open het deurtje weer vlak voordat het vlees op is.
- De perioden van het deurtje dicht doen worden als het goed gaat, steeds langer.
- Als dit goed gaat, geef je de kat wat lekkers in de mand, sluit de deur en til de mand naar de andere kant van de kamer.
- Daar open je de deur, beloon hem vervolgens direct weer met stem/ iets lekkers of spel.
- Bovenstaande kan je dan verder uitbouwen met door het hele huis lopen, naar de auto etc.
- Zorg dat je altijd achteraf de kat blijft belonen voor zijn goede gedrag.
- Mocht er toch een moment van angst en stress optreden, begin dan weer bij de vorige stap in het plan waarbij het wel goed ging. Hou dit een aantal dagen vol en ga weer een stap verder.
Heeft je kat al stress voor de reismand door eerdere (negatieve) ervaringen en helpt bovenstaande oefening niet?
- Zorg er voor dat het mandje helemaal schoongemaakt is met een neutraal reinigingsmiddel. Was het kleedje uit. Bespray of dep tot slot het mandje vooral van binnen met een 10% alcohol-verdunning. Hiermee neem je alle “nare” geurtjes uit bijv. de dierenkliniek weg maar ook de angstgeur van je kat zelf. Een angstige kat krijgt namelijk zweetvoetjes en dit angstzweet blijft in het mandje achter. De kat zal de volgende keer deze geur weer ruiken en meer weerstand ervaren om het mandje te betreden. Dit kan je dus door goed schoonmaken voorkomen.
- Zet de mand in een andere ruimte dan waar je de laatste keer de strijd met je kat bent aangegaan om hem in de vervoersmand te krijgen. Katten koppelen negatieve gevoelens niet alleen aan het voorwerp (de vervoersmand) maar ook aan de ruimte waar voor hem een stressvolle gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
- Wanneer niets lijkt te helpen, kan het een oplossing zijn, om een nieuwe mand te kopen, eentje die volledig anders is dan wat je kat gewend was. En dan weer met stap 1 beginnen.
Heel veel succes!